Kylmästä lämpimään...

Korona hiljensi hektisen elämämme maaliskuussa 2020. Ei se meidän perheen elämää päälaelleen kääntänyt, sillä minä ja mieheni työskentelemme aina kotoa käsin, mutta nyt myös lapset kävivät kevään koulua kotoa, harrastukset jäivät väliin, emmekä päässeet matkustamaan työasioissa tai toiseen kotiimme Turkkiin.

Siitä, kuinka maamme johto hoiti koronakriisin voidaan olla montaa mieltä. Itse olisin toivonut enemmän johdonmukaisempia ratkaisuja ja vahvempaa ohjausta sekä parempia perusteluja niille. Onneksi pandemia ei päässyt osittain puuttellisten toimien vuoksi keväällä yltymään maassamme yhtä pahaksi kuin monessa muussa Euroopan maassa. Itse olen ollut pandemian alusta asti maskien kannalla - minun menoani se ei ole haitannut mutta kummallisia katseita olen kaupassa osakseni saanut silloin kun muut eivät niitä vielä käyttäneet.

Me uskaltauduimme ensimmäiselle työ- ja uuden-kodin-viimeistely-reissulle alku syksystä. En voi muuta kuin todeta että Finavia, Finnair ja Suomen sekä Turkin viranomaiset ovat hoitaneet osuutensa hyvin. Matkustaminen näin korona aikana tuntui turvalliselta - lentokentät ovat tyhjiä ja puhtaita, kentällä eikä koneessa ei myydä alkoholia joten lentokoneissa ihmiset istuskelevat rauhallisesti paikoillaan mahdollisimman kaukana toisistaan, lentokentällä Turkissa mitataan heti kuume ja Suomeen palatessa tehdään lentokentällä koronatesti. Toki Kuopiossa odotti 10 vuorokauden karanteeni, mutta koska työskentelemme kotona, se ei meille ollut mikään ongelma. 

Mikäli kuuluisimme riskiryhmään, emme tietenkään olisi matkustaneet, mutta koska emme olleet suuressa hotellissa lomamatkalla vaan omassa kodisssamme työmatkalla, uskaltauduimme tienpäälle. Sää oli juuri sopiva tehdä töiden lomassa tutkimusmatkoja lähiympäristöön muita ihmisiä vältellen. Kävimme patikoimassa Dimjoen alkulähteelle (kuva 1) ja tutkimassa Gazipasan syrjäisempiä rantoja (kuva 2).

Toivon kovasti, että tämä pandemia saadaan pian hallintaan maailmalla, vaikka pahalta näyttää erityisesti USA:n osalta. Olisi ihana palata jo hiukan normaalimpaan elämään, joka tuskin koskaan tulee kuitenkaan olemaan täysin samanlaista kuin ennen pandemiaa. Koronan myötä on tullut opittua, että yllättävän paljon voi asioita hoitaa hyvien tietoliikenneyhteyksien välityksellä. Toivottavasti otamme uuteen normaaliin palatessamme käyttöön myös parhaat pandemian aikana opitut käytännöt.