PRO maskit ja rokotukset

Kriisit ja kaaokset, kuten pandemia tai poliittinen murros, ovat otollista aikaa disinfomaation ja salaliittoteorioiden levittämiseen. Viime aikoina näistä ovat esillä maailmanlaajuisesti olleet paljon esimerkiksi QAnon ja NWO (New World Order). Valitettavan usein näkee koronastakin levitettävän valheellista tai ainakin vääristeltyä informaatiota.

Tähän törmäsin viimeksi eilen illalla kun - ihan omaa tyhmyyttäni - lueskelin Kuopion Puskaradiosta (Facebook -ryhmä) väitteitä maskien toimimattomuudesta, kuinka korona ei ole kausi-influenssaa vakavampi sairaus, ei voi olla vakavaa koska kokonaiskuolleisuus ei ole lisääntynyt vuonna 2020 tai koronarajoituksista ei ole mitään hyötyä, niillä vain halutaan kontrolloida kansaa. Tyydyn nyt vain toteamaan, että tilastoja on helppo väännellä tukemaan omia mielipiteitään, mutta se ei tee mielipiteestä tieteellistä faktaa jota kannattaa levitellä - tämä on misinformaation levittämistä. Mitä tulee edellä mainittuihin väittämiin, minä edustan hyvin vastakkaista ajattalutapaa ja kerronpa mielelläni miksi.

Maski suojaa tutkimusten mukaan tartunnalta - olen sen myös itse todistanut tammikuussa. Vietin noin puoli tuntia melko pienessä tilassa oireettoman henkilön kanssa, joka sai vuorokausi tapaamisemme jälkeen flunssan oireita ja positiivisen tuloksen koronatestistä. Ystäväni oli siis tavatessamme tartuttavassa vaiheessa mutta koska hän käytti maskia tapaamisemme ajan, minä en saanut tartuntaa vaan negatiivisen koronatestituloksen. Käyttäkää siis maskia suojataksenne muita, se oikeasti toimii!

Moni unohtaa, että koronarajoitusten, kuten karanteenin, ravintoloiden sulkemisten ja aukiolojen ja kokoontumisten rajoittamisen tarkoituksena on hidastaa pandemian eteneminen sellaiselle tasolle, että terveydenhuoltomme kapasiteetti riittää niiden potilaiden hoitamiseen, jotka hoitoa tarvitsevat. Mitä hitaammin tauti leviää, sitä paremmin sairastuneet pystytään parantamaan eikä kenenkään tarvitse kuolla hoidon puutteen vuoksi kotisohvalle kuten keväällä 2020 kävi muun muassa Italiassa pandemian riehuessa valtoimenaan. 

Tämä virus on sen verran vikkelä kaveri - varsinkin uudet muunnokset - että kokonaan sitä ei saada pysäytettyä tai pois pyyhittyä. Rajoituksilla ostamme aikaa myös rokotteiden, lääkkeiden ja hoitojen kehittämiselle. Pidetään siis vielä vähän aikaa turvavälit, käytetään käsidesiä, kokoonnutaan ja reissataan mahdollisimman harkitusti ja ennen pitkää otetaan se rokote! Tähän maailman aikaan toivon kaikille myös hyvää medialukutaitoa ja luottoa siihen, että oikea tieto tulee viranomaiselta.

Lähteitä:
https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset (29.1.2021)
https://theconversation.com/conspiracy-theories-why-are-they-thriving-in-the-pandemic-153657 (29.1.2021)
Joseph E. Uscinski and Joseph M.Parent. American Conspiracy Theories. Oxford University Press. 2014.