ALUEVAALIT 2022 - Terveyspalveluihin digiä ja joustavuutta


Kahden viikon kuluttua - sunnuntaina 23.1.2022 - äänestetään maassamme ensimmäistä kertaa aluevaaleissa. Vaaleissa valittavat hyvinvointialueiden aluevaltuustot vastaavat jatkossa tähän asti kuntien vastuulla olleiden sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä. Sinne minä pyrin Pohjois-Savon hyvinvointialueella numerolla 450.
Aluevaaleissa tärkeimpiä teemojani ovat:
  • Sosiaali- ja terveyspalveluihin joustoa sekä ilta- ja viikonloppuvastaanotoilla että lisäämällä digiä ajanvaraukseen ja etävastaanottoihin.
  • Palvelut täytyy pyrkiä säilyttämään siellä missä asiakkaat ovat, liikaa keskittämällä suuriin yksiköihin palvelutaso laskee. Se, että palvelu on lähellä saatavissa, on hyvää palvelua.
  • Ei maakuntaverolle. Se eriarvoistaa meitä suomalaisia, sillä sen suuruus per asukas tulisi vaihtelemaan suuresti hyvinvointialueiden välillä.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tärkein tavoite on saada ihmiset nopeammin jonoista hoitoon ja siitä syystä myös digitaalisia sosiaali- ja terveyspalveluja on kehitettävä. Olisi hieno, jos sovelluksella pystyisi varaamaan hammashoitoajan myös julkisella puolella, lääkärissä voisi käydä etävastaanotolla tai saada laboratoriotestien tulokset kännykkään. 

Tämä EI tarkoita sitä, että kaikki palvelut tulisi mielestäni hoitaa verkossa tai etänä. Digi- ja etäpalveluja täytyy olla tarjolla meille jotka olemme jo tottuneita verkkopalveluiden käyttäjiä ja voimme siten helpottaa ruuhkaa ja lyhentää jonoja käyttäjille ja toimenpiteille jotka vaativat tapaamista ja läsnäoloa.

Palveluita ei tule keskittää suuriin yksiköihin vaan palvelut on saatava läheltä tai sitten kotiin tuotuna. Ei pidä unohtaa, että liikkuminen on monelle hankalaa ja moni asia voi jäädä siksi hoitamatta.

Aluehallinnon tavoitteena täytyy olla tuottaa palvelut laadukkaasti mutta samalla kustannustehokkaasti, jotta niitä riittää kaikille tarvitseville. Siksi päätöksentekoon tarvitaan päättäjiä, jotka kykenevät uudistamaan toimintatapoja, jotta rajallisella rahamäärällä saadaan aikaan enemmän ja parempaa.  Veroja ei voi korottaa loputtomasti. Maakuntavero johtaisi asiantuntijoiden mukaan hyvin todennäköisesti työn verotuksen kiristymiseen. Tuloverotus on Suomessa mielestäni jo riittävän korkea, siksi sanon maakuntaverolle tässä vaiheessa ei. Mikäli maakunnille annetaan verotusoikeus täytyy mielestäni verojärjestelmää uudistaa myös kunnallis- ja valtionverotuksen osalta.