Hoitoon jatkuvuutta ja tehokkuutta omalääkärimallilla

Omalääkärimalli ja hoidon jatkuvuus ovat nousseet keskeisiksi teemoiksi suomalaisessa terveydenhuollossa.
Kokoomuksen aluevaaliohjelmassa 2025 korostetaan ihmislähtöisyyttä ja palveluiden sujuvuutta, tavoitteena varmistaa, että jokainen saa tarvitsemansa avun mahdollisimman nopeasti ilman hallinnollisia esteitä.

Omalääkärimallin perusajatuksena on, että jokaisella potilaalla on nimetty lääkäri, joka vastaa hänen hoidostaan pitkäjänteisesti. Tämä jatkuva hoitosuhde parantaa hoidon laatua ja potilastyytyväisyyttä sekä vähentää päivystyskäyntejä ja sairaalahoitojaksoja.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen hyvinvointialue on ottanut käyttöön omalääkärimallin, jossa omalääkäri ja omahoitaja nimetään erityisesti säännöllisesti tai usein palveluita tarvitseville asiakkaille. Tavoitteena on laajentaa malli myöhemmin koskemaan kaikkia asiakkaita, mikä varmistaa jokaiselle asukkaalle oman terveydenhuollon tiimin.

Omalääkärimalli ei ole pelkästään potilaan näkökulmasta hyödyllinen, vaan se on myös hyvinvointialueiden talouden kannalta kestävä ratkaisu. Kun sama lääkäri tuntee potilaan taustat, hoidon suunnittelu helpottuu ja turhat tutkimukset sekä tarpeettomat päivystyskäynnit vähenevät. Tämä vähentää ruuhkia terveydenhuollossa ja mahdollistaa resurssien kohdentamisen tehokkaammin.

Useilla hyvinvointialueilla kehitetään parhaillaan hoidon jatkuvuusmalleja. Esimerkiksi seitsemällä alueella pilotoidaan hoidon jatkuvuusmallia, jossa potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuutta tuetaan omahoitajan ja moniammatillisen tiimin avulla. Tavoitteena on, että hoidon jatkuvuus ulottuu koko väestöön, vaikka aluksi keskityttäisiin esimerkiksi pitkäaikaissairaisiin.

Tanskassa ja Ruotsissa omalääkärimalli on jo käytössä, ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Potilaat kokevat saavansa parempaa hoitoa, lääkärin kanssa syntyy luottamuksellinen suhde, ja hoitoprosessit sujuvat ilman tarpeetonta byrokratiaa. Suomessa kokeilut ovat osoittaneet saman: hoidon laatu paranee ja kokonaiskustannukset pienenevät.

Mielenterveyspalvelut osaksi omalääkärimallia

Mielenterveyspalveluiden saatavuus on yksi suurimmista haasteistamme. Moni jää vaille tarvitsemaansa apua, ja hoidon pirstaleisuus hankaloittaa kuntoutumista. Omalääkärimallissa potilaalla olisi yksi vastuulääkäri, joka voisi koordinoida mielenterveyspalveluita sujuvammin ja varmistaa, ettei apua tarvitse jää ilman. Varhainen puuttuminen ja yksilöllinen hoito vähentävät raskaiden ja kalliiden kriisihoitojen tarvetta.

Kokoomus on sitoutunut kehittämään terveydenhuoltoa niin, että jokainen saa tarvitsemansa avun oikeaan aikaan. Omalääkärimalli on keskeinen osa tätä tavoitetta. Terveydenhuollon on oltava asiakaslähtöistä, sujuvaa ja vaikuttavaa – eikä se onnistu ilman hoidon jatkuvuutta ja pitkäjänteistä suunnittelua.

Meidän tulee panostaa:

  • Mielenterveyspalveluiden saatavuuteen

  • Terveysneuvontaan ja varhaiseen tukeen

  • Hoidon jatkuvuuden varmistamiseen omalääkärimallilla

Kokoomuksen aluevaaliohjelma 2025 painottaa, että sote-palveluiden kehittämisessä on siirryttävä hallintokeskeisyydestä ihmiskeskeisyyteen. Tämä tarkoittaa uusien toimintatapojen rohkeaa käyttöönottoa, peruspalveluiden ja ennaltaehkäisyn vahvistamista sekä digitalisaation hyödyntämistä. Tavoitteena on varmistaa, että jokainen saa tarvitsemansa avun sujuvasti ja inhimillisesti.

Kun terveydenhuollon järjestelmät toimivat järkevästi ja tehokkaasti, me kaikki hyödymme – sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Nyt on aika tehdä oikeita päätöksiä paremman hoidon puolesta!


Lähteitä:

VM: Hallitus käynnistää Omalääkäri-ohjelman

YLE: Kanta-Hämeen hyvinvointialue ottaa käyttöön omalääkärimallin

THL: Hoidon jatkuvuusmallia pilotoidaan RRP:ssä seitsemällä hyvinvointialueella – THL kerää tilannekuvaa kansallisesta kehittämisestä